Ha…pernah makan tak sambal
tempoyak???kadang-kadang ada jugak yang panggil sambal tempoyak mentah. Pasal
sambal tempoyak ni tak memerlukan sebarang kaedah memasak nak hasilkannya.
Lauk yang nih aku boleh bangga
cakap ngan semua orang yang aku reti buat. Hehehhe…benda senang memang
konfident la aku.
Bahan-bahan :
Segenggam cili api. (ni tahap max
punya pedas.kalo tak tahan pedas, boleh kurang kan)
1 sudu besar tempoyak (anggaran
je. Kalo suka tempoyak lebih, boleh lebihkan.)
Sedikit garam. (aku suke letak
supaya ada effect manis-manis masin gitewww)
Cara-cara :
Cili api dan garam di tumbuk
sekali sampai la lumat.
Then gaulkan aje ngan tempoyak.
Siap untuk di hidang.
Nota :
Kalo aku, sambal tempoyak ni
memang sedap nak di colek ngan ape-ape sahaja ulam-ulaman. Contoh nya pucuk
paku, jantung pisang, terung pipit. Atau pun makan macam tu je pun boleh. Gaul
kan je ngan nasi panas. Tambah pulak kalo ada telur dadar. Memang kombinasi
yang bagus dan cukup le lauk yang ni je, memang x pandang dah lauk lain!
ni la sambal tempoyak nyaaaaa... |
Kecur dah air liur aku time
menaip nih.
Better stop rite now.
=p
OKje pun amat menyukainya! emmm sodapnya...
ReplyDeletesedap kan?memang pembukak selera!
ReplyDelete